Hennep: 100% natuurlijk isolatiemateriaal

Energiezuinig wonen is enorm in opkomst, en wat is er nou mooier dan een energiezuinig huis realiseren met 100% natuurlijke materialen? Een voorbeeld hiervan is hennep. Wat zijn de voordelen van isoleren met hennep, en waar is het precies geschikt voor?

Hennep groeit!

Hennep is een plant die voor uiteenlopende doeleinden geschikt is. Zo kunnen van hennep zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt worden voor het produceren van duurzaam isolatiemateriaal. Hennep is een snel groeiende plant die eenvoudig is te verbouwen, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het productieproces kan dus 100% natuurlijk plaatsvinden. Sterker nog: hennep zuivert de lucht door tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 om te zetten, en helpt daarmee zelfs mee aan het bestrijden van het klimaatprobleem. Daarmee is hennep een zeer duurzaam isolatiemateriaal.

Voordelen van isoleren met hennep

Hennep wordt aangeleverd in de vorm van rollen of platen en is vervolgens te bewerken met een speciaal mes of elektrische zaag. Isolatiedekens van hennep worden samengesteld uit korte hennepvezels, met soms steunvezels van polyester of zetmeel. In sommige gevallen wordt maïsmeel gebruikt om het product stevigheid te geven. Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en gevels. Het heeft een middelhoge isolatiewaarde, dus doet niet onder voor gemiddelde isolatiematerialen. Andere voordelen van isoleren met hennep zijn:

  • Heeft van nature schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen
  • Productie vraagt weinig energie
  • Veroorzaakt geen irritaties tijdens de verwerking
  • Hoge vochtweerstand en zeer vochtregulerend
  • Goede akoestische isolatie

Een weloverwogen keuze

Hennep is dus een zeer geschikt isolatiemateriaal, maar helaas ook nog zo specialistisch dat lang niet alle leveranciers hennep in hun assortiment hebben. Het is ook niet het goedkoopste isolatiemateriaal: de prijzen voor isoleren met hennep gaan al snel richting de € 18 per vierkante meter. Isoleren met hennep is dus een zeer bewuste keuze voor duurzaamheid die weloverwogen moet worden genomen. Wilt u advies, of bent u benieuw welke bedrijven in uw regio hennep als isolatiemateriaal leveren, vraag dan gratis offertes aan. Zo bent u goed geïnformeerd, vindt u de meest geschikte leverancier en kunt u ook nog aanzienlijk besparen!

Andere natuurlijke en/of duurzame materialen

Het is op nog meer manieren mogelijk om duurzaam te isoleren. Isoleren is van zichzelf natuurlijk al een duurzame daad. De vraag is of je hiervoor puur natuurlijke materialen gebruikt, die soms kostbaar zijn of moeilijk te verkrijgen, of dat je kiest voor makkelijker te verkrijgen kunstmatig geproduceerd duurzaam isolatiemateriaal met zeer sterke isolerende eigenschappen. Een goed geïsoleerd huis is natuurlijk zeer energiezuinig en dus ook duurzaam. Laat u adviseren over de mogelijkheden, en durf te investeren in de toekomst!

Rate this post