Het nieuwe energielabel

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Houd er dan rekening mee dat het sinds 1 januari 2015 verplicht is om een definitief energielabel te regelen voor de overdracht. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een huis ten opzichte van andere woningen.

Wat is er veranderd?

Het is al sinds 2008 verplicht voor verkopers en verhuurders om een energielabel de overdracht van een woning. Het energielabel dat kortgeleden van kracht is gegaan verschilt in enkele opzichten met het oude energielabel. Het energielabel is vereenvoudigd en gebaseerd op de nieuwe energieindex. Huiseigenaren zonder een energielabel ontvangen een brief van de overheid met daarin een voorlopig energielabel. Deze geeft een indicatie van het energieverbruik van de woning en is gebaseerd op openbare gegevens, zoals het bouwjaar en type woning. Wanneer een huiseigenaar de woning verkoopt of verhuurt moet het voorlopige energielabel omgezet worden naar een definitief energielabel. Wordt er geen definitief energielabel overhandigd bij de verkoop, dan riskeert u een boete van maximaal € 405.

het nieuwe energielabel

Waarom een energielabel?

Het energielabel is in Nederland moet bijdragen aan een beter milieu. Door het energielabel wordt er meer rekening gehouden met energiebesparende maatregelen in huis. Huiseigenaren en huurders profiteren hierdoor van een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Kosten energielabel

Volgens de Rijksoverheid betaalt u voor het aanvragen van een definitief energielabel gemiddeld een paar tientjes. Het bedrag bestaat uit de administratiekosten en de werkzaamheden van een erkend deskundige.

Hoe regel ik een definitief energielabel?

Een definitief energielabel kunt u aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl met uw DigiD code. Vervolgens moet u enkele punten controleren om het energielabel definitief te maken. Als u energiebesparende werkzaamheden heeft laten uitvoeren aan uw woning, zoals een nieuwe cv-ketel of het plaatsen van isolatieglas, dan geeft u dit hier aan. Dit betekent wel dat er bewijs moet worden meegestuurd in de vorm van foto’s, een bouwtechnische keuring of factuur. De bewijslast kunt u inscannen en uploaden. Vervolgens moet er een deskundige controleur aan te pas komen om te controleren of het label kan worden toegekend.

Bent u al in het bezit van een energielabel?

Wellicht heeft u in het verleden al een energielabel in ontvangst genomen van een gecertificeerde adviseur. Mocht u in het bezit zijn van het oude energielabel, dan hoeft u voorlopig geen nieuwe aan te vragen. Een energielabel is namelijk 10 jaar lang geldig.

Rate this post