Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen zijn milieuvriendelijk, maar vaak ook prima betaalbaar en even goed isolerend als reguliere isolatiematerialen. Wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijke isolatiematerialen

Goede isolatie maakt uw woning niet alleen veel energiezuiniger en milieuvriendelijker, het is bovendien mogelijk om dit op 100% natuurlijke wijze te laten plaatsvinden. Er zijn verschillende geheel natuurlijke isolatiematerialen op de markt. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje, inclusief gemiddelde prijzen, en geven u daarna meer informatie over deze verschillende materialen.

  • Stro: € 10 per m2
  • Cellulose of papiervlokken: €13 per m2
  • Hennep: € 13 per m2
  • Vlaswol: € 14 per m2
  • Metisse: € 15 per m2
  • Schapenwol: € 20 per m2
  • Houtvezel: € 20 per m2
  • Schelpen: € 25 per m2
  • Kurk: € 30 per m2

Bespaar op natuurlijke isolatiematerialen

Wilt u uw woning voorzien van natuurlijke isolatie, maar niet teveel betalen? Vergelijk dan de prijzen van verschillende specialisten voordat u uw beslissing maakt. Door het vergelijken van de prijzen vindt u snel de specialist met de voordeligste tarieven. Vraag hier in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in handen. Leg de prijzen naast elkaar en ontdek welke specialist in uw regio het voordeligst is. Binnen een mum van tijd bespaart u tot wel 40% op uw natuurlijke isolatie.

Cellulose of papiervlokken

Isolatie met papiervlokken wordt ook wel cellulose-isolatie genoemd. Gespecialiseerde bedrijven recyclen krantenpapier tot een soort vlokken of watten, die op de gewenste plekken in uw huis worden ingespoten. Ook de moeilijkste hoekjes onder daken, muren of vloerdelen zijn hiermee eenvoudig te bereiken. De papiervlokken hechten zich gemakkelijk aan elkaar, waarmee een isolatiewaarde ontstaat die niet onderdoet voor die van andere materiaalsoorten. Maar het belangrijkste is misschien wel het feit dat cellulose-isolatie een schoolvoorbeeld is van het ‘Cradle to Cradle’-principe: het krantenpapier, dat eerder werd geproduceerd uit CO2-houdende bomen, wordt zo goed mogelijk hergebruikt en dus zo lang mogelijk in omloop gehouden. Cellulose-isolatie kan vanaf €13 per m2 worden toegepast in uw woning.

natuurlijke isolatiematerialen

Hennep

De vezels en de harde stukken schil van de hennepplant zijn ideaal als natuurlijk isolatiemateriaal. Ze worden verwerkt tot rollen of platen die weer handmatig zijn aan te passen. Hennep heeft een middelhoge isolatiewaarde, dus doet niet onder voor gemiddelde isolatiematerialen. Hennepplanten groeien razendsnel en zijn te verbouwen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, wat het productieproces dus 100% natuurlijk maakt. Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en gevels, en is verkrijgbaar vanaf € 16 per m2.

Schapenwol

Schapenwol is een ideaal natuurlijk isolatiemateriaal; het isoleert niet alleen zeer goed in alle seizoenen, maar heeft ook een sterke vochtregulerende werking. Niet voor niets kan een schaap zich ook warmhouden als zijn wol nat is, dat is het unieke van schapenwol: het isoleert even goed in natte toestand. Waar bij het verwerken van kunstmatige materialen als glaswol bovendien irritaties kunnen optreden, is schapenwol een zeer prettig materiaal. Schapenwol is dus gebruiksvriendelijk, 100% natuurlijk, zeer goed isolerend en ook nog eens prima herbruikbaar. Vanaf €20 per m2 is schapenwol een optie voor de isolatie van uw woning.

natuurlijke isolatiematerialen

Vlaswol

Vlas is de sterkste en lichtste natuurlijke vezel die er is. Vlaswol wordt gemaakt van korte vlasvezels, die gebonden worden en daarna door toevoeging van bepaalde stoffen brandvertragend en schimmelbestendig worden gemaakt. Alles van het vlas wordt gebruikt, niets gaat verloren, en het materiaal kan bij eventuele afbraak opnieuw worden gebruikt. Vlaswol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in de spouw, en is verkrijgbaar vanaf €14 per m2.

Kurk

Kurk is niet het goedkoopste natuurlijke isolatiemateriaal, maar levert wel uitstekende isolatieprestaties die met de jaren nauwelijks afnemen. Het is vrij kostbaar, omdat het een zeer milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd materiaal is. Ongeveer eens in de tien jaar wordt de schors van de kurkeik geschild en verwerkt tot isolatieplaten op rollen, of tot kurkkorrels die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Dit ontschorsen heeft geen nadelige gevolgen voor de boom, en is mogelijk tot de boom zo’n 150 jaar oud is. Kurk is bij uitstek geschikt voor vloeren en platte daken, maar kan vanwege zijn uitstekende vochtbestendigheid ook prima in badkamers en keukens worden gebruikt. Kurkisolatie is mogelijk vanaf €30 per m2.

Metisse

Metisse is de merknaam voor een natuurlijk isolatiemateriaal dat is gemaakt van oude kleding. Het heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen en slaat bovendien veel warmte op, waardoor het huis in de zomer heerlijk koel blijft. Metisse wordt geleverd als plaatmateriaal en is makkelijk te verwerken voor met name dakisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant. Het natuurlijke isolatiemateriaal Metisse is verkrijgbaar vanaf ca. €15 per m2.

Stro

Het klinkt misschien wat primitief, maar toch geniet isoleren met strobalen een toenemende populariteit. Het is een perfecte vorm van natuurlijk isoleren, omdat stro nagenoeg onbewerkt kan worden toegepast. Stro heeft bovendien zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Omdat het een restproduct uit de landbouw is, is het ruim voor handen en dus niet duur, nl. €7 tot €10 per m2. De toepassing van stro als natuurlijk isolatiemateriaal is wel een specialisme dat niet door alle isolatiebedrijven wordt geboden.

stro isolatie

Houtvezel

Isoleren met houtvezels of zaagsel is een zeer natuurlijke manier van isolatie, omdat het gebruikmaakt van een afvalproduct van de houtproductie. De houtvezels worden samen met een mineraal bindmiddel samengeperst tot een lichte en multifunctionele houtwolplaat. De sterke platen worden gebruikt voor de isolatie van wanden, daken en vloeren. Houtvezel is een kwalitatief zeer hoogstaand isolatieproduct, en is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20 per m2.

Schelpen in de kruipruimte

Door een lage ligging en hoge waterstanden hebben veel huizen in Nederland last van vocht in de kruipruimte. Schelpen zijn hierin een veelgebruikte oplossing. Een laag schelpen creëert stilstaande lucht die geen vocht meer doorlaat, waardoor de luchtvochtigheid in huis veel beter wordt gereguleerd. De prijzen voor schelpenisolatie beginnen bij €25 per m2, maar zijn afhankelijk van de dikte van de laag schelpen. Gespecialiseerde bedrijven spuiten voor u een laag schelpen in uw kruipruimte van in ieder geval 25 cm dik, waarmee de minimale isolatiewaarde wordt bereikt. Hoe dikker de laag schelpen, hoe beter de isolerende werking zal zijn.

Vind de beste specialist in uw regio

Bent u benieuwd welke natuurlijke isolatiematerialen het meest geschikt zijn voor uw woonsituatie en wat u dat gemiddeld zou gaan kosten? Vraag persoonlijk advies aan een isolatie specialist in uw regio. Kies echter niet voor de eerste specialist die u tegenkomt. De prijzen verschillen namelijk per aanbieder. Wilt u de scherpste prijs boven water halen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis. Wat is de volgende stap? Leg de offertes naast elkaar, ontdek welke specialist uw isolatieklus tegen de voordeligste prijs kan uitvoeren en bespaar tot wel 40% op uw natuurlijke isolatie. Vergeet daarnaast niet om te kijken of u aanspraak maakt op subsidie bij uw gemeente. Zo bespaart u nog meer op de aanschaf van uw natuurlijke isolatiematerialen.