Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de populairste isolatiemaatregelen onder huiseigenaren in Nederland. Afgelopen jaar vroeg niet minder dan 35% van de bezoekers van Isolatie-Weetjes.nl een gratis offerte aan voor deze vorm van isolatie. Dat is ook niet gek, want spouwmuurisolatie is een relatief goedkope klus die forse besparingen brengt.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de ideale manier om voor betrekkelijk weinig geld uw complete woning energiezuiniger te maken. Omdat er slechts kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord hoeven te worden voor het isolatiemateriaal, kunnen de kosten betrekkelijk laag worden gehouden, terwijl u daarna toch optimaal isolatievoordeel heeft. Als vuistregel wordt genomen dat spouwmuurisolatie € 15 per vierkante meter buitenmuur kost. Er zijn ook een aantal gemiddelde prijzen te bepalen voor verschillende woontypes. We zetten ze voor u op een rijtje, met de gemiddelde jaarlijkse besparingen erbij:

WoningtypeOppervlakteGemiddelde prijs incl. BTWGemiddelde besparing per jaar
Appartement25 m2€ 500 - € 600€ 120 per jaar
Tussenwoning65 m2€ 800 - € 1100€ 200 per jaar
Hoekwoning65 m2€ 1200 - € 1400€ 350 per jaar
2 onder 1 kap100 m2€ 1500 - € 1800€ 500 per jaar
Vrijstaande woning150 m2€ 2200 - € 2500€ 600 per jaar

Vergelijk altijd de prijzen

Uiteraard zijn bovenstaande prijzen slechts schattingen. Wilt u een precies kostenplaatje voor spouwmuurisolatie in uw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende isolatiebedrijven. Op die manier kunt u verschillende prijsopgaven naast elkaar leggen en inzicht krijgen in wat isolatie van uw spouwmuren u zou gaan kosten. De prijsverschillen tussen isolatiebedrijven kunnen oplopen tot wel 40%, dus het spreekt voor zich dat dit de moeite van het uitzoeken waard is.

spouwmuurisolatie warmte

Wat levert het u op?

Op die vraag is eenvoudig antwoord te geven. Spouwmuurisolatie is misschien wel de meest effectieve manier om uw huis te isoleren en dus energiezuiniger te maken. Doordat de warmte in huis beter binnen kan worden gehouden, hoeft de verwarming minder hoog te staan, wat u terug zult zien in een forse jaarlijkse besparing op uw energierekening. Zoals u in bovenstaande kostentabel kunt zien, kan die besparing voor een gemiddelde tussenwoning al gauw oplopen tot € 200 per jaar. Voor een vrijstaande woning kan de jaarlijkse besparing tot wel €600 bedragen. En last but not least: een goed geïsoleerd huis brengt veel wooncomfort én draagt bij aan een beter milieu.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit 2 muurdelen die aan elkaar bevestigd zijn. De ruimte tussen deze muren, meestal zo’n 7 tot 9 centimeter breed, wordt een spouw genoemd. Spouwmuren komen veel voor in Nederland, omdat ze vochtwerend zijn. Een nadeel is echter dat ze slecht isoleren, waardoor een woning met niet-geïsoleerde spouwmuren veel warmte verliest.

Door kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur te boren, kan isolatiemateriaal in de spouw gespoten worden. Dit alles kan een isolatiebedrijf binnen één dag voor u regelen. Bovendien doen zij het op de veiligste manier, wat belangrijk is, omdat bepaalde isolatiematerialen bij verkeerde toepassing schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. U kunt deze klus dus het beste overlaten aan een specialist.

Omdat er slechts enkele gaatjes te hoeven worden geboord aan de buitenkant van uw gevel, heeft u er nauwelijks rommel van. Aan het einde van de dag woont u in een goed geïsoleerde woning en kunt u er vanuit gaan dat uw energierekening aanzienlijk omlaag zal gaan.

spouwmuurisolatie

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is bij uitstek een energiebesparende en dus duurzame maatregel voor uw huis. In veel gevallen komt u hiermee ook in aanmerking voor subsidie vanuit de gemeente, die soms een klein en soms een groot deel van de kosten compenseert. Is subsidie voor spouwmuurisolatie niet mogelijk, dan kunt u als particuliere huizenbezitter altijd nog een speciale lening aanvragen bij het energiebespaarfonds, voor een bedrag tussen de € 2.500 en € 25.000. De looptijd hiervan is 7 of 10 jaar, en afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de afbetalingsperiode betaalt u gemiddeld 3,5% rente.

Iedere gemeente in Nederland heeft zijn eigen subsidiebeleid, het is dan ook lastig om hier eenduidige informatie over te geven. Benieuwd in hoeverre u in aanmerking komt voor subsidies, lees dan eens ons uitgebreide artikel over subsidie voor spouwmuurisolatie, check energiesubsidiewijzer.nl, of vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, zodat u in contact komt met isolatiespecialisten in uw regio. Zij weten precies hoe de regelgeving rondom subsidies in uw gemeente in elkaar zit.

energie besparen door isolatie

Is uw huis geschikt?

Weet u niet zeker of uw huis een spouwmuur heeft, en of die geïsoleerd is? U kunt uzelf een aantal vragen stellen om hierachter te komen:

  • Is uw huis gebouwd tussen 1920 en 1976? Zo niet, dan is er waarschijnlijk geen sprake van spouwmuren. Oudere huizen hadden namelijk nog geen spouw, terwijl alle huizen gebouwd vanaf 1976 juist standaard spouwmuurisolatie hebben.
  • Is de dikte van uw muren meer dan 24 centimeter? Zo niet, dan zijn de muren sowieso te dun voor een spouw. Zo wel, dan kán uw huis een spouw hebben.
  • Nog geen zekerheid? Neem eens contact op met een isolatiespecialist in uw regio. Die komt graag langs om u van advies te voorzien, en kan met eenvoudige middelen voor u bepalen of er wel of geen sprake is van een spouw, en of die wel of niet is geïsoleerd.

spouwmuurisolatie

Materiaalsoorten voor spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie zijn verschillende soorten isolatiemateriaal geschikt. Grofweg zijn er 4 materiaalsoorten aan te wijzen met allemaal hun eigen voor- en nadelen:

  • Steenwol: geeft niet alleen goede warmte isolatie maar is ook geluidsisolerend.
  • Glaswol: Minder geluidswerend dan steenwol, maar wel vochtbestendiger.
  • Isolatiekorrels: populair isolatiemateriaal, gemaakt van piepschuim.
  • PUR schuim: ook veel gebruikt, door open structuur blijven muren ‘ademen’.

Tip: Lees ook eens ons artikel “Spouwmuurisolatie in 5 stappen” om meer inzicht te krijgen in hoe u eenvoudig en snel uw spouwmuren kunt laten isoleren!

spouwmuurisolatie woning

Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is

Het kan natuurlijk zijn dat u graag uw huis beter zou willen isoleren, maar dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is omdat uw buitenmuren hier niet geschikt voor zijn. Het is dan nog steeds goed mogelijk om de buitenkant van uw woning beter te isoleren. Naast spouwmuurisolatie zijn er twee andere manieren van gevelisolatie, namelijk binnenisolatie en buitenisolatie.

  • Binnenisolatie: bij binnenisolatie wordt aan de binnenkant van de muur een voorzetwand gemaakt, vervolgens komt isolatiemateriaal tussen deze wand en de muur en wordt het met gipsplaten afgewerkt. Binnenisolatie is vrij voordelig, maar het rendement van deze vorm is lager dan spouwmuurisolatie.
  • Buitenisolatie is een vorm van isolatie waarbij isolatiemateriaal op de buitenkant van de muren wordt aangebracht en daarna afgewerkt met gevelbekleding. Deze manier van gevelisolatie is kostbaarder dan spouwmuurisolatie maar levert wel veel rendement op. Houd er bij buitenisolatie rekening mee dat u een vergunning van de gemeente nodig kunt hebben, omdat de buitenkant van uw woning aangepast wordt.

Vraag offertes aan en bespaar tot 40%

De materiaalkosten voor spouwmuurisolatie zijn vaak ongeveer even hoog, maar dat geldt niet voor de totaalprijzen die isolatiespecialisten rekenen. Daar is sprake van verschillen die kunnen oplopen tot wel 40%. Zo kan het u al gauw enkele honderden euro’s schelen als u niet meteen met de eerste de beste aanbieder in zee gaat, maar eerst verschillende prijzen met elkaar vergelijkt.

Vraag daarom gratis offertes aan van isolatiespecialisten en vind de specialist met de scherpste prijs. Na het invullen van de gegevens ontvangt u binnen twee werkdagen een offerte van tot wel 5 lokale bedrijven in uw mail. Zoals gezegd kost dit u niets, en u zit ook nergens aan vast. U maakt de keuze om met één van de bedrijven bij u in de buurt in zee te gaan, of toch uiteindelijk een ander besluit te nemen. De keuze is aan u. Consumenten die u voorgingen, waren zeer tevreden over deze service, en bespaarden tot wel 40% op het isoleren van hun spouwmuren.

spouwmuurisolatie offertes aanvragen