Spouwmuurisolatie in 5 stappen

Spouwmuurisolatie is de meest gekozen vorm van isolatie door woningeigenaren in Nederland. Wij leggen uit hoe u in 5 eenvoudige stappen uw huis energiezuiniger kunt maken met spouwmuurisolatie.

 Stap 1 – Check of uw huis geschikt is

Het woord zegt het al: spouwmuurisolatie is alleen mogelijk in huizen met een spouwmuur. Dit is een buitenmuur die bestaat uit 2 muurdelen, waartussen een ruimte zit van meestal 7 tot 9 centimeter breed, de zogenaamde spouw. Het is dus allereerst belangrijk om erachter te komen of spouwmuurisolatie überhaupt mogelijk is in uw huis. Een paar controlevragen om dit helder te krijgen:

  • Wat is het bouwjaar van uw huis? Is dit vóór 1920, dan is er waarschijnlijk geen sprake van een spouw, omdat die toen nog niet was uitgevonden. Huizen van na 1920 hebben meestal wel een spouw. Is uw huis na 1976 gebouwd, dan is die spouw waarschijnlijk geïsoleerd, omdat dit vanaf 1976 standaard werd in de woningbouw.
  • Wat is de dikte van uw buitenmuren? Zijn deze muren dunner dan 24 centimeter, dan kan er sowieso geen sprake zijn spouwmuren.
  • Advies nodig? Een specialist bij u in de buurt geeft u graag persoonlijk advies. Een expert kan meestal vrij eenvoudig zien of er sprake is van een spouw, en of spouwmuurisolatie nodig en mogelijk is. Pak het slim aan en vind de specialist in uw regio met de scherpste prijzen. Vraag hiervoor gratis en vrijblijvend in één klap offertes aan van tot wel 5 specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Leg de prijzen naast elkaar, kies voor de specialist met de laagste prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten.

spouwmuurisolatie

Stap 2 – Bepaal uw budget

Dan is de vraag: heeft u genoeg budget om uw huis van spouwmuurisolatie te voorzien? Spouwmuurisolatie is relatief de voordeligste en meest effectieve vorm van isolatie. Toch blijft het natuurlijk wel een investering. Voor een gemiddeld woonhuis moet u denken aan een totaalprijs tussen de € 800 en € 1400. In onderstaande tabel ziet u een indicatie van de prijzen per type woning, met daarnaast de jaarlijkse besparing op uw stookkosten.

WoningtypeOppervlakteGemiddelde prijs incl. BTWGemiddelde besparing per jaar
Appartement25 m2€ 500 - € 600€ 120 per jaar
Tussenwoning65 m2€ 800 - € 1100€ 200 per jaar
Hoekwoning65 m2€ 1200 - € 1400€ 350 per jaar
2 onder 1 kap100 m2€ 1500 - € 1800€ 500 per jaar
Vrijstaande woning150 m2€ 2200 - € 2500€ 600 per jaar

Is uw budget niet toereikend voor zo’n verbouwing? De kosten kunnen op verschillende manieren worden verlaagd. In veel gemeentes is isolatie subsidie beschikbaar voor particulieren die hun woning willen isoleren. Hiermee kan een aanzienlijk deel van de kosten voor spouwmuurisolatie worden vergoed. Ook kunt u via de gemeente soms een speciale duurzaamheidslening afsluiten; de gemeente schiet de investering dan voor, en u betaalt dit tegen een gunstige rente terug, in meestal 7 tot 10 jaar. Lees hier meer over subsidie en leningen voor spouwmuurisolatie.

Een derde manier om de kosten voor spouwmuurisolatie te drukken, is door eerst goed de prijzen van verschillende isolatiebedrijven met elkaar te vergelijken. Meer hierover leest u bij de volgende stap.

Stap 3 – Vergelijk offertes voor spouwmuurisolatie

Als u ongeveer weet wat uw budget is, kunt u kijken of er een isolatiespecialist is die voor dit bedrag spouwmuurisolatie kan aanbrengen in uw woning. Het is daarbij erg belangrijk dat u niet meteen met de eerste de beste aanbieder in zee gaat. Het verschil tussen tarieven van isolatiebedrijven kan namelijk oplopen tot wel 40%, dus besteedt u de klus meteen uit, dan had een ander bedrijf hetzelfde waarschijnlijk voor minder geld kunnen doen.

Zorg dus dat u eerst inzicht krijgt in de prijzen die bedrijven vragen voor uw klus. Dit kunt u doen door gratis offertes voor spouwmuurisolatie aan te vragen. Dit kost u niets en u zit nergens aan vast. U ontvangt een offerte van maximaal 5 isolatiebedrijven bij u in de buurt. U kunt dan in alle rust deze prijzen met elkaar vergelijken, en zelf de optie kiezen die voor u het beste is. Consumenten die u hierin voorgingen, bespaarden tot wel 40% op de uiteindelijke kosten voor spouwmuurisolatie.

spouwmuurisolatie

Stap 4 – Laat uw spouwmuren isoleren

Heeft u de knoop doorgehakt en gaat u in zee met een isolatiebedrijf, dan is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Hoe wordt de prijs berekend, en wordt er van tevoren één bedrag afgesproken? Kan de isolatiespecialist u van advies voorzien over eventuele subsidie voor de isolatieklus? Wanneer kan de klus worden uitgevoerd, hoeveel mensen worden er ingezet en hoe lang gaat het duren? Spouwmuurisolatie kan doorgaans binnen 1 dag worden gerealiseerd, en gebeurt vanaf de buitenkant van het huis, dus u kunt ervan uit gaan dat u nauwelijks last zult hebben van deze ingreep. Onderstaande video van Milieu Centraal laat ook mooi zien hoe spouwmuurisolatie in zijn werk gaat, en wat de positieve gevolgen ervan zijn:

spouwmuurisolatie

Stap 5 – En geniet van uw verbeterde huis!

Aan het einde van de dag, als de spouw in uw huis is gevuld met isolatiemateriaal, worden de gaatjes in de buitenkant van uw gevel weer netjes dicht gemaakt. Zo op het eerste gezicht merkt u dus niets van de aangebrachte isolatie, totdat u binnen zit en het nieuwe wooncomfort van uw huis ervaart! In de koude maanden van het jaar is het binnen behaaglijker, en in de warme maanden blijft uw woning juist heerlijk koel. Uw woning is dus veel comfortabeler geworden, en dat niet alleen: uw energierekening zal fors omlaag gaan, wat u een besparing van €150 tot wel €600 per jaar kan opleveren.

Extra tip: complete isolatie voor uw huis

Soms kan het relatief voordeliger uitpakken om te kiezen voor een uitgebreider isolatiepakket voor uw woning. Spouwmuurisolatie heeft namelijk veel minder effect als bijvoorbeeld de ramen, de vloer of het dak van uw huis nog slecht zijn geïsoleerd. Als een isolatiespecialist dan toch aan de slag gaat, hoeft het soms niet eens veel meer te kosten om meteen alle zwakke plekken in de ‘isolatieschil’ van uw huis aan te pakken. Een expert kan u hier het beste over adviseren, als hij de kwaliteit van uw huidige isolatie inspecteert.

Vind de beste isolatie specialist voor uw klus

Wilt u uw huis voorzien van isolatie? Een slimme keuze, deze investering aan uw woning verdient zich namelijk vanzelf terug door de energiebesparing die isolatie oplevert. Wilt u de isolatiemaatregelen nóg sneller terugverdienen? Vergelijk dan altijd eerst meerdere offertes voordat u met een isolatie specialist in zee gaat. Iedere specialist hanteert een ander tarief. Het vergelijken van offertes is de enige manier om erachter te komen welke isolatie specialist in uw regio het voordeligst is. Vraag hier in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Vergelijk de prijzen, kies voor het voordeligste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kosten.