Spouwmuurisolatie: algemene termen

Hieronder worden de meest voorkomende vaktermen en begrippen over spouwmuurisolatie voor u uitgelegd met een korte beschrijving.

Akoestische isolatie

Een huis kan door middel van spouwmuurisolatie minder gehorig worden. Deze vorm van akoestische isolatie of geluidsisolatie zal er voor zorgen dat een ruimte beter word afgeschermd voor geluid van buitenaf.

Brandveiligheid

Isolatiematerialen hebben brandwerende eigenschappen. De prestaties op het gebied van brandveiligheid verschillen per type vulling.

Binnenmuurisolatie

De isolatie van de binnenzijde van een muur wordt binnenmuurisolatie genoemd. Dit is een vorm van gevelisolatie. Daarnaast is het een alternatieve isolatiemethode die kan worden toegepast wanneer het huis geen spouwmuren heeft.

Buitenmuurisolatie

De isolatie van de buitenzijde van een muur wordt buitenmuurisolatie genoemd. Dit is een vorm van gevelisolatie. Daarnaast is het een alternatieve isolatiemethode die kan worden toegepast wanneer het huis geen spouwmuren heeft.

Duurzaamheidslening

Een duurzaamheidslening of is een speciale lening voor huiseigenaren die een energiebesparende maatregeling willen financieren. Hiermee bent u in staat om uw woonlasten te verminderen. Deze lening kunt u aanvragen bij de gemeente of op svn.nl.

Energiebespaarfonds

Een duurzaamheidslening of energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze regeling geld voor 14 energiebesparende maatregelen waaronder spouwmuurisolatie. Deze lening wordt verstrekt via het Nationaal Energiebespaarfonds en is aan te vragen op ikinvesteerslim.nl.

Gevelisolatie

Door gevelisolatie toe te passen kunt u de muren van uw huis isoleren. Er bestaan 3 mogelijke soorten gevelisolatie namelijk: spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie

Glaswol

Glaswol of inblaaswol wordt vaak toegepast in de bouw en is geschikt voor spouwmuurisolatie. Het materiaal bestaat uit een combinatie van zand en gerecyclede glasscherven.

HR waarde

De HR waarde of isolatiewaarde geeft aan hoe het type isolatiemateriaal presteert op het gebied van warmte isolatie. Isolatiemateriaal met een HR++ waarde heeft de beste isolerende werking.

Isolatiekorrels

Isolatiekorrels (ook wel bekend als isolatiepares of EPS-parels ) hebben een isolerende werking en zijn daarom geschikt voor spouwmuurisolatie. Deze materiaalsoort bestaat voor 2% uit geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) en voor 98% uit lucht.

Minerale wol

Dit is een algemene benaming voor vezelvormige materialen die worden toegepast voor onder andere spouwmuurisolatie. Steenwol en glaswol worden gekenmerkt als minerale wol.

Purschuim

Purschuim bestaat uit een mengsel van polyol en isocynaat. Deze materiaalsoort wordt gebruikt voor spouwmuurisolatie.

Spouw

De open ruimte tussen de binnen –en buitenmuur van een woning wordt de spouw genoemd. Deze smalle ruimte heeft meestal een grote ongeveer 6 cm. Een spouw werd in de huizenbouw toegepast om vochtdoorslag te voorkomen. Daarnaast biedt een spouw een isolerende functie.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een proces waarbij de spouw gevuld wordt met isolatiemateriaal om zo extra warmte verlies te reduceren. Een slecht geïsoleerde spouwmuur heeft als gevolg dat er meer kans is op horigheid, warmteverlies, vocht en schimmel in de muur.

Stimuleringsregeling

De regering heeft verschillende stimuleringsregelingen in werking gesteld om de duurzaamheid van woningen te bevorderen. Zo is  bijvoorbeeld de btw op de arbeidskosten voor isolerende maatregelen tijdelijk verlaagd. Daarnaast hebben huurders de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor spouwmuurisolatie. Op de pagina over subsidies voor spouwmuurisolatie leest u meer over de verschillende stimuleringsregelingen.

Steenwol

Steenwol of rotswol is een materiaalsoort die veel toegepast wordt voor spouwmuurisolatie. Deze minerale wol bestaat uit gesmolten gesteente dat verwerkt wordt tot vezels.

Vochtafwering

Isolatiemateriaal met vochtwerende eigenschappen is instaat om vocht van buitenaf te weren. Een goed geïsoleerde muur zal minder kou afstralen.

Waterafstotend

De meeste isolatiematerialen hebben waterafstotende eigenschappen waardoor uw muur beter bestand zal zijn tegen water. Zo zal er geen rotting ontstaan in de spouwmuur.