Spouwmuurisolatie: de gevel impregneren

Bent u van plan om spouwmuurisolatie toe te passen? Overweeg dan om ook uw gevel te impregneren. Een geïmpregneerde gevel kan namelijk bijdragen aan een betere isolatie van uw woning.

Kosten van impregneren

De kosten voor het impregneren van een gevel liggen ongeveer tussen de €6,50 en de €15 per m². Wilt u bijvoorbeeld een vrijstaand huis met een gevel oppervlakte van ongeveer 150 m² laten impregneren? Dan kunt u uitgaan van een totaal bedrag van ongeveer €1275.

Gevel impregneren tegen de scherpste prijs

Wilt u uw gevel impregneren en bent u benieuwd naar de exacte kosten? Vraag hier binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend offertes aan. Vervolgens ontvangt u binnen 2 werkdagen offertes van tot wel 5 specialisten in uw regio. U ontvangt offertes van meerdere specialisten, zodat u de prijzen van verschillende aanbieders goed met elkaar kunt vergelijken. Het prijsverschil tussen specialisten kan namelijk hoog oplopen. Het vergelijken van offertes levert u een besparing op van tot wel 40% op de kosten.

de gevel impregneren

Voordelen van gevel impregnatie

Het impregneren van de gevel heeft een aantal voordelen. De gevel wordt als het ware zelfreinigend omdat vuil niet langer blijft plakken aan de muur. Na een regenbui zal het vuil van de gevel verwijderd zijn. Na het aanbrengen van de beschermlaag zal de muur ook bestand zijn tegen verkleuringen, zoutuitslag en erosie. Het metsel- en voegwerk zal hierdoor in goede staat blijven. De gevel behoudt zo een nette uitstraling. Daarnaast zal de spouwmuur isolatie optimaal blijven werken omdat vochtdoorslag geëlimineerd wordt. Daarbij zijn de muren nog wel in staat om vocht van binnen naar buiten af te voeren. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over ventilatie problemen in huis. De gevel zal geen water opnemen en dat zorgt ervoor dat er geen schimmel- of algenvorming kan ontstaan. Bovendien is de kans op vorstschade aan de buitenmuur aanzienlijk lager.

de gevel impregneren voor en na

Vorstschade voorkomen

Bij een geïsoleerde spouwmuur zal de temperatuur van de binnenspouw gedurende het jaar ongeveer gelijk blijven. Doordat er spouwmuurisolatie is toegepast zal de binnenmuur geen warmte meer afstaan aan de buitenmuur. Dit zorgt ervoor dat natte buitenmuren minder snel drogen. Hierdoor kan er tijdens de winter vorstschade ontstaan. Dit kan voorkomen worden door de gevel te impregneren. De buitenmuren zullen na het impregneren geen vocht opnemen. Na een natte periode blijven de muren dus droog en zal er geen vorstschade optreden gedurende de winter.

Geschikte bouwmaterialen

Deze behandeling kan toegepast worden bij poreuze bouwmaterialen. Deze materialen beschikken over kleine openingen (poriën) die langzaam vocht doorlaten. Hierbij moet u denken aan bouwmaterialen zoals:

  • Baksteen
  • Natuursteen
  • Pleisterwerk
  • Kalkzandsteen
  • Voegmortel
  • Beton

Het verschil tussen impregneren en hydrofoberen

De termen “hydrofoberen” en “impregneren” worden vaak door elkaar gehaald. Bij het hydrofoberen wordt een beschermende coating aangebracht aan het oppervlakte van een muur. Deze laag werkt waterafstotend en zal onder andere regenwater afweren. Bovendien zal de muur ook beschermd zijn tegen vuil. Dit proces zal vochtdoorslag echter niet verminderen. Bij het impregneren wordt het oppervlakte van een muur ook behandeld met een impregneermiddel dat een hydrofoberende werking bevat. Daarnaast is het middel in staat om door te dringen tot in het gesteente. Hierdoor zal doorslaand vocht van buiten naar binnen flink worden afgeremd. Zo wordt de isolerende werking van de muur behouden. In combinatie met spouwmuurisolatie is de muur dus optimaal beschermd.

Hoe wordt een gevel geïmpregneerd?

Het voegwerk van de muur wordt eerst op oneffenheden gecontroleerd. Soms wordt er besloten om het voegwerk eerst te vervangen. Zo voorkomt men dat slecht voegwerk wordt weggespoeld tijdens het impregneren. U wordt vaak ook geadviseerd om de gevel te reinigen. De gevel moet in goede staat voordat het geïmpregneerd kan worden. Het impregneermiddel wordt vervolgens met behulp van een drukspuit en elektrische pomp aangebracht. De zogenaamde vloeimethode wordt hierbij toegepast voor een egale dekking. Houd er rekening mee dat de volledige gevel moet bewerkt worden, anders loopt u het risico dat er vocht indringt via het onbehandelde gedeelte.

Impregneer middel

Een specialist zal altijd eerst de gevel inspecteren om zo het juiste impregneermiddel te kiezen voor de werkzaamheden. Het middel dat toegepast wordt is afhankelijk van het bouwmateriaal van de gevel. Bestaat uw gevel bijvoorbeeld uit bakstenen? In dat geval wordt het materiaal eerst geïnspecteerd op hardheid, kleur en de mate van poreusheid. Het is namelijk essentieel dat het impregneermiddel in staat is om door te dringen tot in de poriën van het bouwmateriaal. Vervolgens wordt er een middel gekozen met een waterbasis of siliconenbasis. Als je kiest voor een middel met een ecologisch keurmerk, breekt het sneller af in de natuur. Hierdoor heeft het een minder grote impact op je omgeving.

Besparen op gevelimpregnatie

Bent u geïnteresseerd in de kosten voor gevelimpregnatie of het isoleren van uw gevel? De exacte kosten heeft u binnen een mum van tijd in huis. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen offertes van tot wel 5 bedrijven uit uw regio. Leg de offertes naast elkaar en ontdek welke specialist uw klus tegen de voordeligste prijs kan uitvoeren. Door het vergelijken van offertes krijgt u inzicht in de kosten en bespaart u tot wel 40%.

Gevel impregneren isolatie