Spouwmuurisolatie: materiaalsoorten vergelijken

Er zijn verschillende isolatiematerialen die toegepast kunnen worden bij spouwmuurisolatie. Op deze pagina kunt u de meest gebruikte materiaalsoorten voor spouwmuurisolatie vergelijken.

Prijzen isolatiematerialen vergelijken

Prijzen spelen een grote rol bij het kiezen van een isolatiemateriaal. Bent u benieuwd naar de kosten voor de isolatiematerialen die geschikt zijn voor uw woning? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 specialisten in uw omgeving. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis en heeft u een nauwkeurig kostenplaatje. Maak slim gebruik van de offertes en leg ze naast elkaar om te zien welke specialist u de voordeligste prijs biedt. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten.

Isolatiemateriaal kiezen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of het type materiaal toegepast kan worden voor uw specifieke situatie. Het is daarom raadzaam om dit voor te leggen bij een isolatiespecialist. Bepaalde materiaalsoorten zijn namelijk niet geschikt voor verwerking bij speciale situaties. Denk hierbij aan een smalle spouw of voeg. Bepaalde typen vulling kunnen niet gecombineerd worden met speciale steensoorten. De eigenschappen van de spouwmuur zullen daarom ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van de juiste materiaalsoort. Laat u dus goed informeren over de juiste optie.

Onderscheidende kenmerken

Om de juiste materiaalkeuze te maken, is het ook verstandig om de onderscheidende kenmerken te vergelijken. De kwaliteiten en eigenschappen variëren per materiaalsoort:

  1. Isolatie-waarde

Aan de hand van het HR-label kun je zien hoe goed het materiaal in staat is om warmte te behouden. De prestaties op het gebied van warmte- isolatie variëren van HR++ (uitstekend), HR+ (Goed) tot standaard HR (Redelijk).

  1. Akoestische isolatie

Bent u op zoek naar materiaal dat naast warmte-isolatie ook zorgt voor akoestische isolatie? Let dan op de prestaties van isolatievulling op het gebied van geluidsisolatie.

  1. Vochtisolatie

Wellicht wilt u liever vochtproblemen zoals condensatie voorkomen. In dat geval moet u rekening houden met de prestaties van het materiaal op het gebied van vochtbestrijding. Goede ventilatie is hierbij ook van belang. Overleg daarom met een isolatie-expert of het nodig is om ventilatieroosters of klepraampjes toe te passen in huis.

  1. Duurzaamheid

Duurzaamheid kan een belangrijke factor spelen bij het kiezen van isolatiemateriaal. De materialen worden op verschillende manieren geproduceerd en verschillen dus op het gebied van duurzaamheid.

  1. Brandveiligheid

Brandveiligheid wordt ook beschouwd als een belangrijk aspect. Een isolatiebedrijf kan precies aantonen welke brandveiligheidsklasse een bepaald materiaal heeft. Als brandpreventie voorop staat kan dit helpen om de juiste beslissing te maken.

  1. Kierafdichting

Wilt u het huis kierdicht maken om tocht tegen te gaan? Kies dan voor materiaal dat goed presteert op het gebied van kierafdichting.

Andere eigenschappen spouwmuurisolatie

Naast de bovengenoemde kwaliteiten hebben de verschillende materialen ook andere voordelige eigenschappen. Alle Isolatiematerialen hebben een waterafstotende werking waardoor er geen vocht via de buitenmuur naar de binnenmuur komt. Ze zijn hierdoor schimmel- en rotbestendig. Tegenwoordig zijn de materialen die toegepast worden bij spouwmuurisolatie ook bestand tegen verzakking. Daarnaast zijn de meeste materialen geurloos, waardoor u geen overlast zult hebben van de werkzaamheden.

Prijzen isolatiemateriaal

Isolatiematerialen verschillen wel op het gebied van prijs. Hieronder vind u een indicatie van de prijzen per m². De totaalprijs voor spouwmuurisolatie is afhankelijk van de materiaalkeuze, benodigde hoeveelheid vulling, arbeidskosten, machinekosten en BTW. Neem contact op met een isolatiespecialist voor de exacte prijzen.

Isolatie materiaalPrijs per M²
Steenwol € 8 per M²
Glaswol € 7,50 per M²
Isolatiekorrels € 9 per M²
Purschuim € 25 per M²

Materiaalsoorten vergelijken

Om de juiste materiaal keuze te maken, is het verstandig om de onderscheidende factoren goed te vergelijken. De kwaliteiten en eigenschappen verschillen per type vulling. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of het materiaal wel toegepast kan worden. Hieronder vind u een overzicht met de verschillende materiaalsoorten. De belangrijkste kenmerken zijn voor u op een rijtje gezet.

Isolatiemateriaal
Steenwol
Glaswol
Isolatiekorrels
Purschuim
HR label
HR+
HR+/HR++
HR/HR+/HR++
HR++
Basis materiaal
natuurlijk
natuurlijk
kunststof
kunststof
Prestaties
Geluidsisolatie
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Vochtbestrijding
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Duurzaamheid
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Brandveiligheid☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Kierafdichting☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Eigenschappen
Waterafstotend
ja
ja
ja
ja
Geurloos
ja
ja
ja
nee
Schimmel en rot bestendig
ja
ja
ja
ja
Bestand tegen verzakking
ja
ja
ja
ja
Geschikt voor gebruik
Spouwmuur
ja
ja
ja
ja
Afwijkende spouw/gevel
neeneeja
ja
Spouwmuurisolatie herstel
ja
neeja
ja

Prijzen opvragen en vergelijken

Bent u benieuwd wat precies de kosten zijn voor het toepassen van spouwmuurisolatie? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang binnen 2 werkdagen offertes van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. Vervolgens heeft u niet alleen inzicht in de prijzen van isolatie, maar heeft u ook perfect vergelijkingsmateriaal. Leg de offertes naast elkaar en zie direct welke specialist uw klus het voordeligst kan uitvoeren. Binnen een mum van tijd vind u de beste specialist in uw regio én bespaart u tot wel 40% op de kosten voor isolatie.