Spouwmuurisolatie met isolatiekorrels

Op zoek naar het juiste materiaal voor spouwmuurisolatie? Een van de mogelijke opties is het gebruik van isolatiekorrels (ook wel isolatieparels of EPS-parels genoemd). Met dit type vulling kunt u uw woning energiezuinig, waardoor je jaarlijks bespaart op de energienota.

Wat kost het aanbrengen van isolatiekorrels?

De materiaalkosten van isolatiekorrels lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de isolatiewaarde. Om toch een indicatie te geven moet u rekenen op ongeveer € 9 per m². De benodigde hoeveelheid hangt af van de oppervlakte en hoogte van uw spouwmuren. Als u een isolatiebedrijf inschakelt, dan zullen de totale kosten voor de isolatiewerkzaamheden afhankelijk zijn van de volgende factoren:

 • Materiaalkeuze
 • Arbeidskosten
 • Machinekosten
 • BTW

Voor een tussenwoning met een oppervlakte van 65 m² isoleren kunt u bijvoorbeeld rekenen op een totaalprijs van ongeveer € 800 tot € 1100.

Vind de beste specialist

Wilt u uw woning isoleren met isolatiekorrels? Deze klus wilt u natuurlijk door de beste isolatie specialist in uw regio laten uitvoeren. Hoe vindt u deze specialist? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. U ontvangt binnen 2 werkdagen de offertes in huis. De specialisten vergelijkt u vervolgens snel en eenvoudig op basis van prijs, kwaliteit en recensies van voorgaande klanten. Kies voor de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding en bespaar tot wel 40% op de kosten voor isolatie.

Werken met isolatiekorrels

Isolatieparels worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen oftewel piepschuim. Het isolatiemateriaal bestaat voor slechts 2% uit polystyreen en voor 98% uit pure lucht. De korrels zijn erg licht en hebben een sterk isolerende werking. Daarom wordt het in de bouw vaak toegepast voor het isoleren van gevels, daken en vloeren. Hieronder leest u meer over de verschillende voordelen van het materiaal.

De voordelen van het materiaal

Elk isolatiemateriaal heeft specifieke eigenschappen. De belangrijkste kenmerken van isolatiekorrels worden hieronder besproken, zodat u kunt bepalen of deze vulling geschikt is voor de isolatie van uw woning.

 • Hoog rendement isolatie
 • Bestand tegen vocht
 • Veilig en onderhoudsvrij materiaal
 • Milieuvriendelijk
 • Andere pluspunten
 1. Hoog rendement isolatie

Isolatiekorrels zijn te verkrijgen in 3 soorten, namelijk: standaard HR, HR+, en HR++. De kwaliteit van dit type materiaal kan dus variëren van redelijk, goed, tot uitstekend. Kiest u voor de HR ++ variant, dan mag u dus hoogstaande spouwmuurisolatie verwachten. In de winter zal er geen warmte ontsnappen en in de zomer blijft uw woning lekker koel.

 1. Voorkomt vochtproblemen

Isolatiekorrels zijn waterafstotend en nemen geen vocht op. Dit komt door de gesloten celstructuur van het materiaal. Deze eigenschap zorgt ervoor dat uw woning bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Daarnaast voorkomt het ook vochtproblemen en rotting. Hierdoor zullen er geen bacteriën of schimmels opduiken in uw spouwmuren.

 1. Veilig en onderhoudsvrij materiaal

Deze materiaalsoort is veilig in gebruik en onderhoudsvrij. Bij steen –en glaswol moet men bij werkzaamheden goed oppassen voor vrijkomende vezels. In tegenstelling tot isolatiekorrels kunnen deze minerale wollen zorgen voor irritaties aan de huid en ogen. Ben je op zoek naar veilig isolatiemateriaal, dan is dit de juiste keuze. Daarnaast is dit type materiaal geurloos en zal het bij de werkzaamheden geen geuroverlast opleveren.

 1. Milieuvriendelijk

De productie van dit type materiaal is zeer efficiënt en duurzaam. Omdat de korrels enkel uit polystyreen en lucht bestaat, zijn ze zelfs 100% recyclebaar. Daarnaast is deze vorm van spouwmuurisolatie niet belastend voor het milieu, omdat er tijdens het aanbrengen geen chemische stoffen vrijkomen die de lucht kunnen vervuilen.

 1. Andere pluspunten

Isolatieparels scoren prima op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie. In combinatie met het juiste bindmiddel is de vulling goed bestendig tegen brand. Daarnaast zal het akoestisch comfort van uw woning toenemen. Hierbij moet u zich wel realiseren dat andere soorten isolatiemateriaal effectiever zijn op deze twee onderdelen.

spouwmuurisolatie

Hoe wordt een spouwmuur geïsoleerd?

Een spouw wordt gevuld via de buitenmuur. Met een boormachine worden er kleine gaten van ongeveer 23mm in de muur geboord. Vervolgens wordt het materiaal samen met een speciale lijm aangebracht met behulp van een inblaasmachine. De lijm werkt als een bindmiddel en houdt de korrels bijeen. Na het opvullen van de spouw worden de gaten zorgvuldig gedicht met metselspecie. Zo ziet de buitenmuur er weer als vanouds uit. Normaliter is een isolatiespecialist in staat om de werkzaamheden binnen een dag klaar te hebben.

Andere opties

Bekijk ook andere materiaalsoorten die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Op deze manier kiest u het materiaal dat het beste past bij uw woning.

Voordelig isolatiekorrels aanbrengen

Bent u overtuigd door de vele voordelen van isolatiekorrels? Laat uw werkzaamheden dan extra voordelig uitvoeren en vind de specialist met de scherpste prijs. Hoe vindt u deze? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in handen. Leg de prijzen naast elkaar en u ziet in één oogopslag welke isolatie specialist uw klus het voordeligst kan uitvoeren. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten.