Spouwmuurisolatie met steenwol

Voor het isoleren van spouwmuren kunt u gebruik maken van steenwol (ook wel rotswol genoemd). Deze minerale wol bestaat uit gesmolten gesteente dat verwerkt wordt tot vezels. Steenwol is relatief goedkoop, licht en bevat geen chemische toevoegingen.

Materiaalkosten

De kosten voor steenwol liggen rond de € 8 per m². Voor het isoleren van spouwmuren moet er nog rekening gehouden worden met het totale oppervlakte van de spouw, de arbeidskosten, machinekosten en BTW. Het benodigde materiaal zal afhankelijk zijn van het type woning. Zo kan de volledige spouwmuurisolatie van een tussenwoning met een oppervlakte van 65m² ongeveer € 800 tot € 1100 kosten.

Vergelijk de prijzen en bespaar

Wilt u meer weten over de kosten voor het isoleren van uw spouwmuren? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Binnen 2 werkdagen ontvangt u offertes van niet 1, maar tot wel 5 specialisten in uw regio. Waarom 5 specialisten? Iedere specialist hanteert een eigen tarief. Door het aanvragen en vergelijken van meerdere specialisten, weet u zeker dat u een scherpe prijs betaalt. Snel en eenvoudig bespaart u tot wel 40% op de kosten door het vergelijken van offertes.

Wat is steenwol precies?

In de bouw wordt steenwol veelvuldig gebruikt voor de isolatie van gevels, vloeren, daken en spouwmuren. Het materiaal wordt gecategoriseerd als minerale wol, omdat het bestaat natuurlijke vezels. Vulkanische gesteenten zoals basalt en diabaas worden onder een hoge temperatuur van ongeveer 1400 tot 1500 °C gesmolten. Vervolgens wordt de vloeibare massa tot draden gesponnen. Het resultaat is een zachte materie die onder andere thermische eigenschappen bevat.

Voordelen steenwol

Er zijn verschillende materiaalsoorten die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Hoe onderscheidt steenwol zich van andere isolerende materialen? Hieronder worden de kenmerkende eigenschappen toegelicht:

  • Isolatiewaarde
  • Geluidsisolatie
  • Brandveilig
  • Waterafstotend
  • Andere voordelen
  1. Isolatiewaarde

Isolerende materialen zorgen ervoor dat een woning energiezuiniger wordt. Het doel van spouwisolatie is namelijk het reduceren van de warmte-overdracht tussen de binnen- en buitenmuur. Isolatiemateriaal met een HR++ label biedt het hoogste rendement. Steenwol bevat het label HR+ en dat staat voor een goede isolatiewaarde.

  1. Geluidsisolatie

Steenwol biedt naast een goed isolerend vermogen, uitstekende geluidsisolatie waardoor de geluidsoverdracht beperkt wordt. Dit betekent dat u minder last zult hebben van gehorigheid in huis. Het geluidsabsorptievermogen van deze minerale wol zal er ook voor zorgen dat u afgeschermd wordt van geluid van buitenaf.

  1. Brandveilig

Steenwol is ook zeer brandveilig vergeleken met ander isolerende materialen zoals PUR schuim en isolatiekorrels. Dit bouwmateriaal is onbrandbaar en zal uw woning dus effectief beschermen tegen brand.

  1. Waterafstotend

Steenwol is ook waterafstotend. Hiermee voorkomt u dat er vocht via de buitenmuur naar binnen komt. Hierdoor zal er geen schimmelvorming en rotting ontstaan in de muren van het huis.

  1. Andere voordelen

Een andere eigenschap is dat deze materie niet uitzet, krimpt of veroudert. Dit zorgt voor uitzonderlijke stabiliteit en een zeer lange levensduur van uw woning. De stof is daarnaast ook licht en geurloos.

Hoe wordt steenwol aangebracht?

Het isolatiemateriaal wordt van buitenaf aangebracht via kleine gaatjes in de buitenmuren van de woning. Deze gaatjes hebben vaak een grootte van 16mm tot 23mm. Na het vullen van de spouw worden ze gedicht met metselspecie. Er is dus geen verbouwing nodig. Daarnaast is steenwol geurloos dus u hoeft het huis daarna niet te ontluchten. Kortom: u zal weinig merken van de werkzaamheden en meestal is alles binnen een dag afgerond.

spouwmuurisolatie

Ander isolatiemateriaal

Er zijn naast steenwol ook ander materiaalsoorten die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. De volgende isolerende materialen hebben verschillende voordelen en nadelen ten opzichte van steenwol:

Vind de scherpste prijs

Bent u ervan overtuigd dat steenwol de beste isolatie biedt voor uw spouwmuur? De kosten voor het aanbrengen van steenwol verschillen per bedrijf. Welke specialist hanteert de voordeligste prijzen? Door het vergelijken van offertes vindt u snel en eenvoudig de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Leg de offertes naast elkaar en u ziet in één oogopslag bij welke specialist u het voordeligst uit bent. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten. Dit betekent een besparing van tientallen tot wel honderden euro’s.