Subsidie voor spouwmuurisolatie

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie voor mijn huis? Een vraag die wij veel krijgen bij Isolatie-Weetjes. Het antwoord is vaak “ja”, al verschilt dit wel per gemeente. Lees hier alles over subsidie voor spouwmuurisolatie.

De kosten van spouwmuurisolatie

Bent u benieuwd naar de kosten van spouwmuurisolatie? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in handen. Leg de prijzen naast elkaar en ontdek welke specialist uw klus tegen de scherpste prijs kan uitvoeren. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten. Een isolatie specialist kan u tevens persoonlijk adviseren over alle subsidies waarvoor u in aanmerking komt en andere manieren om geld te besparen.

Subsidies en besparingen: waar komt het op neer?

Overweegt u om uw woning te laten voorzien van spouwmuurisolatie, maar liggen de prijzen voor spouwmuurisolatie boven uw budget? Geef niet meteen op, er zijn verschillende manieren om de kosten gunstiger uit te laten pakken. Ook vanuit de overheid worden u mogelijkheden geboden om uw huis voor minder geld toch te isoleren. Globaal gezien zijn er 3 maatregelen die voor u gunstig kunnen zijn:

  • Subsidie voor (spouwmuur)isolatie
  • Verlaagde btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden
  • Speciale duurzaamheidslening met lage rente

Hieronder leggen we de verschillende opties aan u uit:

Subsidies: € 600 miljoen extra sinds 2013

Spouwmuurisolatie is de voordeligste en meest effectieve manier van het isoleren van uw huis. Het is dan ook niet gek dat u in veel gevallen in aanmerking kunt komen voor subsidie voor spouwmuurisolatie. Ook de overheid wil immers graag dat Nederland duurzamer en energiezuiniger wordt, en stelt hier geld voor beschikbaar in de vorm van subsidies en duurzaamheidsleningen. Een belangrijk onderdeel van het woningmarktakkoord dat de regering in 2013 sloot, was dan ook een extra impuls van € 600 miljoen voor een nieuw energiebesparingsfonds. Huiseigenaren konden van deze subsidie gebruik maken voor energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Die € 600 miljoen werd over de verschillende gemeentes in Nederland verdeeld.

spouwmuurisolatie

Hoe vraagt u subsidie aan?

Zoals gezegd: die € 600 miljoen subsidiegeld is verspreid over verschillende gemeentes in Nederland. Elke gemeente hanteert zijn eigen subsidieregels, en het kan per gemeente ook verschillen hoeveel subsidie er wordt toegewezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Isolatie-Weetjes ontvangt af en toe signalen dat in sommige gemeentes de subsidiepot leeg is, maar nog lang niet overal. Wij raden u dus altijd aan om eens op de website van uw gemeente te kijken, of een telefoontje te wagen. Benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidie, kijk dan eens op energiesubsidiewijzer.nl, of vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor spouwmuurisolatie in uw huis. De isolatiespecialisten met wie u op deze manier in contact kunt treden, zijn als geen ander op de hoogte van de subsidies in uw regio.

Tot juli 2015: extra besparing door btw-verlaging

Een ander onderdeel van het Woningmarktakkoord van 2013 was dat de btw op arbeidsuren in de bouw tijdelijk omlaag ging van 21% naar 6%. Hierdoor zijn de prijzen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie sterk gedaald, en is dit voor veel meer mensen een aantrekkelijke optie geworden.

Ter indicatie: gemiddeld bespaart u met de btw-verlaging 5 tot 8% op de totaalprijs voor spouwmuurisolatie. Platform Milieu Centraal berekende dat de totale isolatie van een eengezinswoning (dus vloer-, dak-, glas- en spouwmuurisolatie) dankzij de btw-korting gemiddeld € 1300 goedkoper is geworden.

Dat zijn, kortom, geen kleine besparingen, en ze zijn gegarandeerd tot in ieder geval 1 juli 2015, omdat de regering afgelopen jaar wegens groot succes de maatregel besloot met nog een jaar te verlengen.

 

Gunstige duurzaamheidsleningen

Is er geen subsidie voor spouwmuurisolatie beschikbaar, dan is er nog een alternatief. Via verschillende wegen is het vaak mogelijk om een speciale lening af te sluiten bij een energiebesparingsfonds. Zo’n zogenoemde duurzaamheidslening heeft een aantal eigenschappen:

  • Het gaat meestal om een bedrag tussen de € 2500 en € 25.000
  • De looptijd van zo’n lening is meestal 7 tot 10 jaar
  • De gemiddelde rente is 3,5% (afhankelijk van hoogte van de lening en afbetalingsperiode)

Met een duurzaamheidslening is het dus mogelijk om een dure ingreep aan uw huis toch te kunnen doen zonder dat dat u een rib uit uw lijf kost. Door de kosten gelijkmatig over een lange afbetalingsperiode te verspreiden, is de investering makkelijker voor elkaar te krijgen. En vergeet niet dat u met de besparing op uw energierekening na een aantal jaren de investering ook alweer hebt terugverdiend. Benieuwd of u in aanmerking komt voor zo’n lening? Net als subsidies worden ook dit soort leningen op gemeenteniveau verstrekt, dus raadpleeg uw gemeente eens, dan zult u met de juiste afdeling in contact komen.

duurzame spouwmuurisolatie

Grote besparing op uw energierekening

Spouwmuurisolatie maakt uw woning energiezuiniger, dus brengt het natuurlijk ook een forse besparing op uw energierekening. Voor een gemiddeld rijtjeshuis komt dit al gauw neer op een jaarlijkse besparing van € 200, en afhankelijk van de grootte van uw woning kan dit lopen tot wel € 600 per jaar. Houd hier dus wel rekening mee als u een investering overweegt; zelfs als u geen subsidie voor uw spouwmuurisolatie krijgt, kunt u de verbouwing in circa 6 jaar al hebben terugverdiend. Hieronder zetten we de gemiddelde prijzen en besparingen per woningtype op een rij:

WoningtypeOppervlakteGemiddelde prijs incl. BTWGemiddelde besparing per jaar
Appartement25 m2€ 500 - € 600€ 120 per jaar
Tussenwoning65 m2€ 800 - € 1100€ 200 per jaar
Hoekwoning65 m2€ 1200 - € 1400€ 350 per jaar
2 onder 1 kap100 m2€ 1500 - € 1800€ 500 per jaar
Vrijstaande woning150 m2€ 2200 - € 2500€ 600 per jaar

Meer weten over hoe spouwmuurisolatie werkt, wat de voordelen zijn en of uw huis geschikt is? Lees dan ons uitgebreide artikel over spouwmuurisolatie.

Subsidie voor isolatie in huurwoningen

Heeft u geen koopwoning maar bent u huurder? Hat kan dan een goed idee zijn om uw verhuurder te vragen om te investeren in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie voor de woning. Voor de verhuurder kan dit sowieso een goede maatregel zijn, omdat de woning energiezuiniger wordt, en omdat hij vanwege het verbeterde wooncomfort de huur mag verhogen.

Maar dat niet alleen: de overheid heeft € 400 miljoen subsidie beschikbaar gesteld, speciaal voor verhuurders die een woning duurzamer willen maken. Deze ‘Stimuleringsregeling energieprestatie huursector’ (STEP) loopt nog tot eind 2017. Meer informatie over de regeling vindt u op www.rvo.nl. Hier checkt u ook het huidige energielabel van uw woning. Deze subsidie is namelijk alleen beschikbaar als een huurwoning minstens 3 stappen beter wordt op de ladder van het energielabel.

spouwmuurisolatie

Tip: bespaar tot 40% op spouwmuurisolatie

Zo ziet u dat er verschillende manieren zijn om de kosten voor spouwmuurisolatie omlaag te brengen. In bovenstaand overzicht ontbreekt echter nog één tip: vergelijk de prijzen van verschillende isolatiespecialisten met elkaar en vind de voordeligste specialist. Vraag hier in één klap offertes aan van tot wel 5 isolatie specialisten in uw regio. U ontvangt binnen 2 werkdagen de offertes in uw mailbox. De offertes zijn geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast en het kost u niets. Door slim deze prijzen met elkaar te vergelijken, bespaart u tot wel 40% op de beste professionele spouwmuurisolatie.